معرفی نمایشگاه expo

این نمایشگاه هر پنج سال یک‌بار تشکیل می‌شود و به اسم المپیک فرهنگ ملل شناخته شده و مشهور شده است. هدف از برگزاری اکسپو نمایش گذشته، حال و آینده‌ کشورهاست که در آن دستاوردهای اجتماعی، اقتصادی، علمی، پیشینه‌ی فرهنگی و همین‌طور دورنمای توسعه‌‌ کشورها به نمایش گذاشته می‌شود. نمایشگاه expo2020 به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا با یکسال تاخیر در دبی برگزار می‌شود.

expo دبی

 در  expo دبی که به مدت ۶ ماه از ۱ اکتبر ۲۰۲۱ تا  ۳۱ مارس ۲۰۲۲ برگزار می‌شود از بیش از ۲۰۰ کشور، شرکت‌های چندجانبه و مؤسسه‌های آموزشی مختلف دعوت به عمل آماده است. این دوره از این نمایشگاه موضوع محوری «ارتباط ذهن‌ها، ایجاد آینده» را دنبال می‌کند و پیش‌بینی می‌شود در طول زمان برگزاری‌اش بیش از ۲۵ میلیون بازدید کننده داشته باشد. این موضوع فرصتی فوق‌العاده برای گردشگری دبی خواهد بود، به همین دلیل مقامات دبی فضایی با مساحت ۵۰۰ هکتار برای برگزاری آن در نظر گرفته‌اند و از مهندسان و طراحان سر شناس برای طراحی و آماده‌سازی این نمایشگاه کمک گرفته‌اند.

 از آن‌جایی که زمان برگزاری این نمایشگاه هم‌زمان با جشن‌های کریسمس، جشن دیوالی، سال‌ نوی چینی، شب‌ سال نو و روز ملی امارات متحده عربی است، رویداد‌های سرگرم‌کننده و جشن‌های بزرگی برای آن در نظر گرفته شده است که اجراهای موسیقی زنده از ملل مختلف و فستیوال‌های آشپزی بخش کوچکی از این رویداد‌ها را شامل می‌شوند.

نمایشگاه expo  دبی چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

اهداف فرهنگی اجتماعی:

ایجاد جایگاه برای کشورها حول محور موضوع اکسپو

نمایش دستاوردهای نوین

معرفی رویکردهای آتی کشورها حول محور موضوع اکسپو

آشنایی بازدید‌کنندگان با اقوام و قبایل و نژادهای هر کشور

نمایش جاذبه‌های گردشگری کشورها

اهداف اقتصادی تجاری:

نمایش دستاوردهای جدید در حوزه علم  و آینده و بهره‌برداری از صنایع خلاق

آشنایی بازدید‌کنندگان با دستاوردهای جدید هر کشور

برگزاری جلسات تجاری

فعال شدن بخش تجاری در فضای پاویون

گسترش مبادلات تجاری

حضور ایران در expo  دبی

پاویون ایران در این نمایشگاه در همسایگی غرفه‌های کشور‌های فرانسه و شیلی با مساحت ۲۰۱۴ متر واقع شده است. گفته می‌شود طراحی پاوین ایران برگرفته از قصه‌های هزار و یک شب است و  با در نظر گرفتن شعار «ایران تمدنی کهن و استوار، تنوع اقوام، میزبان ملت‌ها» آماده سازی شده است.

خشایار نیکزاد مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی در مصاحبه با خبرگزاری مهر در این باره گفته است: «مقابله با ایران‌هراسی، نمایش پتانسیل‌های جذاب و منحصربه‌فرد میراث فرهنگی، طبیعی و ناملموس کشور و همچنین معرفی زیرساخت‌های گرشگری کشور از جمله گردشگری سلامت، معرفی استارت‌آپ‎‌‌های فعال در سه حوزه و همچنین نمایش و فروش ساخته‌های غنی و سنتی صنایع دستی از جمله برنامه‌های تدارک دیده شده برای حضور ایران در این رویداد بین‌المللی است.»

محمدرضا بهرامن، رئیس خانه‌ی معدن ایران نیز، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا از  جزئیات حضور بخش معدن ایران برای نمایش آخرین دستاوردها و یافته‌های این صنعت گفته است. لازم به ذکر است که جز صنعت معدن، صنایع دیگر مانند نفت، گاز و پتروشیمی، High Tech، فرهنگ‌وهنر، پزشکی، مس و فولاد و صنایع کوچک در طول زمان برگزاری این نمایشگاه، توانمندی‌ها و ظرفیت‌هایشان را به نمایش می‌گذارند.

به طور کلی هدف ایران از شرکت در این رویداد، بهره‌برداری از فرصت‌های جدید تجاری و صنعتی و همچنین فرصت جبران صنایع از دست‌رفته پس از شیوع کرونا است. گسترش بازار داخل در سطح بین‌الملل و برندسازی صنایع و تولیدات ایرانی از سایر هدف‌های ایران برای شرکت در اکسپو دبی محسوب می‌شوند.

اکسپو دبی، فرصتی برای توسعه‌ی روابط ایران و امارات

علاوه بر موارد ذکر شده، اکسپو فرصتی برای توسعه‌ی روابط ایران و امارات فراهم کرده است که می‌تواند مناسبات مالی و بانکی و تجاری بین دو کشور را گسترش دهد.

در همین رابطه دکتر فرشید فرزانگان، رییس اتاق مشترک ایران و امارات و مسئول کمیته اکسپو اتاق بازرگانی ایران، گفته است:« رویداد جهانی اکسپو فرصت ویژه‌ای برای دیپلماسی تجاری در راستای رونق صادرات و معرفی برند ملی کشور محسوب می شود. در راستای گسترش روابط تجاری و اقتصادی ایران و امارات، ملاقاتی با رئیس، نایب رئیس و معاونت بین المللی اتاق بازرگانی دبی صورت گرفته است.»

هم اکنون نیز امارات از شرکای اصلی تجارت بین الملل ایران است به طوری که در سال ۲۰۱۸ حجم معاملات تجاری میان ایران و عمارت بیش از ۱۱ میلیارد دلار بوده است؛ اما امید است مذاکرات صورت گرفته باعث گسترش روابط ایران و امارات و افزایش ارزش معاملات میان این دو کشور شود.

۵ گروه کالای برتر صادراتی ایران به امارت در سال ۲۰۱۸ شامل موارد ذکر شده در جدول زیر می‌شود:

HS Code توضیحات ارزش بر حسب هزار دلار
27 سوخت‌ها و روغن‌های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آن‌ها 3,771,064
29 مواد شیمیایی آلی 803,713
72 آهن و فولاد 419,613
74 مس و مشتقات آن 237,345
08 میوه‌ها و آجیل‌های خوراکی 185,494