شرکتهای بازرسی کالا، بر روی کنترل کالا و صحت انجام معامله نظارت دارند. این کنترل در مراحل مختلف مانند ساخت و بارگیری انجام میشود. این شرکتها نهایتاً پس از ارزیابی کالا که منطبق بر خواستههای مشتری بوده، گواهینامه و تأییدیههایی صادر میکنند.
انواع بازرسی
از انواع بازرسیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بازرسی قیمت
این بازرسی به علت بررسی و ارزیابی قیمت محصول انجام میگیرد و عمدتاً به درخواست مؤسسه مالی و بانک انجام میشود.
بازرسی اصالت فروشنده
هویت و اصالت فروشنده به منظور اطمینان یافتن از توانایی اجرای تعهدات در این بازرسی مورد استفاده قرار میگیرد.
بازرسی استاندارد اجباری((COC)Certificate of cinformity)
در این بازرسی، شرکت بازرسی به نیابت از طرف سازمان استاندارد در محل خروج کالا از بازار فروشنده، آن را مورد بازرسی قرار میدهد. پس از بررسی گواهینامه انطباق برای کالا صادر میشود.
بازرسیهای مربوط به کنترل کیفیت
خود این نوع بازرسی به دستههای کوچکتری تقسیم میشود که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
بازرسی قبل از تولید [Pre-Production Inspection (PPI)]
اولین بازرسی که پس از سفارش خرید انجام میشود، بهعنوان بازرسی قبل از تولید شناخته میشود. در بازرسی PPI، بازرس کنترل کیفیت از سایت تأمینکننده شما بازدید میکند تا کیفیت مواد اولیه، اجزاء و سایر آمادهسازیهایی را که برای فرایند تولید انجام میدهند ارزیابی کند. یکی از مهمترین دلایلی که خردهفروشان از بازرسی PPI استفاده میکنند این است که اطمینان حاصل کنند که تضمینکنندهای که از آنها خرید میکند از مواد اولیه و اجزای مندرج در قرارداد استفاده میکند.
بازرسی اولیه کالا [(FAI) First Article Inspection]
پس از شروع تولید در سایت تأمینکننده، میتوان بازرسی اولیه کالا را انجام داد. FAI کیفیت یک تا پنج مورد را که از اولین تولید انبوه برای آزمایش انتخاب شدهاند، ارزیابی میکند. موارد بهطور تصادفی انتخاب میشوند و بهعنوان نمونه برای بقیه مراحل تولید عمل میکنند. اگر قطعات مورد بررسی دقیقاً مطابق نیاز مشتری تولید شوند؛ فرض بر این است که هر قسمت دیگر نیز درست خواهد بود.
زمانهایی که باید بازرسی اولیه کالا انجام شود:
- محصول برای اولینبار تولید میشود.
- عناصر طراحی محصول تغییر میکند.
- مکان سازنده تغییر میکند.
- تولید قطعه پس از وقفهای حداقل دوساله ازسرگرفته میشود.
- فرایند تولید تغییر میکند.
- مشتری آن را درخواست میکند.
در صورت عدم موفقیت FAI، محصول بهپیش تولید باز میگردد تا مشکلات برطرف شود. با این حال، اگر همه چیز خوب پیش برود و FAI تصویب شود؛ تولید انبوه میتواند دوباره آغاز شود.
FAI یکی از رایجترین بازرسیهای کنترل کیفیت است. بازرسی FAI در پی هرگونه مهندسی، مواد، قطعات، تولید یا تغییر ابزار موردنیاز است تا اطمینان حاصل شود که هیچگونه تأثیر منفی بر محصولات شما نداشته است.
بازرسی در حین تولید [During Production Inspection (DPI)]
بازرسی در حین تولید هنگامی انجام میشود که 20-50 درصد از محصول شما تکمیل و بستهبندیشده باشد. در طول بازرسی DPI، یک بازرس کنترل کیفیت، محصول تکمیل شده را بررسی میکند تا اطمینان حاصل شود که تمام فرآیندها مطابق استاندارد مورد توافق دنبال میشود. آنها همچنین به دنبال شناسایی هرگونه انحراف یا مشکل در محصول در مراحل اولیه تولید هستند. بازرسی DPI بهعنوان یک معیار تضمین کیفیت مفید است زیرا تضمین میکند که کیفیت محصولات تولید شده با آنچه که بهعنوان نمونه دریافت کردهاید یکسان است؛ همچنین به شما این امکان را میدهد که قبل از اتمام مراحل تولید، تعدیلات و اصلاحات لازم را انجام دهید.
بازرسی قبل از حملونقل [Pre-Shipment Inspection (PSI)]
بازرسی PSI که بهعنوان بازرسی نهایی تصادفی نیز شناخته میشود؛ این اطمینان را به شما میدهد که عرضهکننده، محصولات شما را مطابق مشخصات خریداری کرده و بسته به قرارداد خرید شما بستهبندی کرده است. این کار بر اساس یک نمونه تصادفی از محصولات گرفته شده از محموله انجام میشود و بهاینترتیب، تنها زمانی انجام میشود که مراحل تولید به پایان برسد و حداقل 80 درصد سفارش بستهبندی شود.
بزرگترین نقطه قوت سازماندهی بازرسی PSI این است که ازآنجاکه محصولات بهعنوان نمونه تصادفی از سفارش گرفته میشوند، بدون نیاز به بازرسی هر محصول، نمای دقیقی از سفارش دریافت میکنید. همچنین، آزمایشها ایمنی و عملکردی که بهعنوان بخشی از بازرسی PSI انجام میشود، به شناسایی محصولات معیوب کمک میکند که در ادامه میتوانید از پرداخت هزینه آنها خودداری کنید.
بازرسی بارگیری کانتینر [Container Loading Inspection (CLI)]
آخرین نوع بازرسی کنترل کیفیت بازرسی بارگیری کانتینر است. برخلاف سایر بازرسیها، این امر در انبار عرضهکننده یا حملونقل صورت میگیرد. در بازرسی CLI، بازرس کنترل کیفیت شما بر بارگیری و بستهبندی حملونقل نظارت میکند تا مطمئن شود سفارش شما بهدرستی بستهبندی شده است.
انواع گواهینامههای صادر شده از طرف شرکت بازرسی کالا
بنابر نیاز، گواهینامههای متفاوتی از سمت شرکتهای بازرسی کالا صادر میشود که برخی از آنها عبارتاند از:
- گواهی بازرسی کمی و کیفی کالا COI (Certificate Of Inspection)
- گواهی بازرسی کالا قبل از بارگیری و حمل PSI (Pre Shipment Inspection)
- گواهی آزمایشگاهی و نمونهبرداری کالا (TR (Test Report
- گواهی بازرسی ماهیت کالا (SIC (Standard Industrial Classification
- گواهی مبنی بر رضایت مشتری CSC (Customer Satisfaction Certificate)
- گواهی بازرسی ظاهری (VIC (Visual Inspection Certificate
- گواهی راهاندازی (CC (Commissioning Certificate
- گواهی انطباق کیفیت کالا با قرارداد VOC (Verification Of Conformity)
- گواهی تعیین ارزش PVC (Peice Value Certificate)
سازمان ملی استاندارد ایران
بسیاری از بازرسیهای انجام شده در ایران بر اساس استانداردهای تصویب شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران سنجیده میشوند. تشکیلات سازمان ملی استاندارد ایران همزمان با تصویب قانون اوزان و مقیاس ها در سال 1304 خورشیدی شکل گرفت و تا سال 1311 به نام اداره ” اوزان و مقادیر” در وزارت فلاحت، تجارت و فواید عامه فعالیت داشت. در سال های 1311 تا 1331 به نام اداره ” اوزان و مقیاس ها” تحت پوشش اداره کل تجارت به فعالیت خود ادامه داد و در سال های 1331 تا 1339 در وزارت اقتصاد ملی مستقر بود. با تصویب قانون در سال 1339 موسسه استاندارد ایران تأسیس شد و کار خود را در چارچوب اهداف و مسئولیتهای تعیین شده آغاز کرد و در همان سال به عضویت سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در آمد.
در سال های 1353 تا 1371 جایگاه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در زیرمجموعه وزارت صنایع قرار داشت و از سال 1371 با تصویب قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در مجلس شورای اسلامی، موسسه دارای شخصیت حقوقی مستقل شد. سازمان ملی استاندارد ایران تا کنون حدود 27 هزار عنوان استاندارد ملی را تدوین کرده است.
ثبت ديدگاه